CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, January 10, 2011

Trip to Sarawak... Part 2...(JPN Kuching)

Kalau nak register kelahiran I.K,tunggu saya datang... Itu pesan saya pd abg saya selepas I.K dilahirkan.. Hehehe saja saya nk kenal JPN Sarawak.. Masa tu saya xtau lg nama sebenar baby itu... Yg tau hya klu sahaja.. Tp skarang ni dh tau la kan... Iris Khadeeja... Muktamad.. So,selepas ketibaan kami sekeluarga pd lbh kurang kol 9 mlm,6hb 1,abg saya trus gtau d 1st planning 2morrow is... Jabatan Pendaftaran Negara... Hahaha.. Teruja2!! So,besoknya..tp bukan pagi la,ktrg kuar tghari,lps kaum lelaki balik solat Jumaat,beserta dgn nk hantar Adam ke sekolah.. Lepas tu terus ktrg ke JPN yg xjauh dr sekolah Adam... Bismillahirrahmanirrahim... Fuhh!! Mtk2 org yg saya kenal wujud lagi di situ..


Ok... Dah nampak bangunan yg menempatkan JPN Kuching.. Lebih kurang cam Wisma Persekutuan jgk kan.. Tp apa ntah nama bangunan ni,saya hilang ingatan..

Haa.. Nampak x logo JPN tu.. Elelele malu2 plak.. Nak main sorok2 di sebalik pokok.. Hahaha dasar jurufoto murahan... Dah elok2 nampak logo tu td,lembap nk snap... Apa daa.. Sapa tu?? Saya la... Ok,masuk dalam,mana nk tempuh dulu ni?? Ok Kaunter khidmat pelanggan... Jumpa kakak yg cantik,gtau nak register bla3..... Then,sume dokumen belum fotostat,kna fotostat dulu.. Aduhh leceh,nak x nak terpaksa la abg saya merangkap bapa kpd bayi yg nak didaftarkan tu menapak semula mencari kdai fotostat...Harus lah,nk wat cane kan?? Kt JPN Kelantan ada sediakan mesin fotostat kt semua pejabat,maksud saya mesin fotostat utk public la..(mna la ada opis xde mesin fotostat kan?? Pembohong la tu..)n sesapa yg dtg tnpa memotostat dokumen,staf konter yg akan fotostat dgn sdikit charge utk beli kertas ganti balik kertas kerajaan... Usually public lbih suka camtu drpd dorg di suruh keluar balik utk cari kdai fotostat,x ler masa dorg terbuang n kami consider psl benda remeh camtu utk menyahut seruan kerajaan..Rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan.... Ececey...Tp lain negeri lain caranya kan... ok dah2... Lepas saya memperkenalkan diri dkt sorg pegawai khidmat pelanggan yg dok melayan public yg keluar masuk...terus dapat layanan VIP gitu...hahahha

Haa... Terus leh masuk dok kt setty dalam...hehe.. Niat dihati saya nk berkenalan dgn sume staff kt situ,tp agak terkilan bila kita x dikenalkan sbg staff JPN juga... Ada sorg member yg saya kenal kat situ,datang jumpa n bersembang smp ke konter... Tp lgsg x dikenalkan saya... Xkan la saya nk kenalkan diri sendiri kan?? "Cik,saya ni staf JPN Kelantan,bwk la saya masuk,saya nk kenal dgn sume staff kt sini n nak tgk pejabat ni.." Wahh gitu ke? tebalnya muka saya...Siyes... saya kalau bleh nk jumpa ngn pengarah nk gtau yg saya adalah staf JPN kelantan,dtg bercuti n sambil2 melawat pejabat JPN Kuching... Tapi sayang sungguh hasrat x tercapai... Bukan saya nak menunjuk dtg bercuti ke hape,tp apa yg saya tahu,seluruh warga JPN adalah satu keluarga.. Setiap manusia yg dtg ke pejabat saya,apb diberitahu dorg adalah staf JPN,walau batang hidung x pnh kelihatan,saya atau mna2 staf akn treat them like a family n ask bout what we need 2 know bout their office etc... Itu saja.. Tapi..... arghh... Biarlah...sekurang2nya saya dh smp ke JPN Kuching dan pejabat dorg mmg cantik... Itu yg saya nk tgk,wpun saya x dapat apa yg dimaksudkan LAWATAN dlm erti kata sebenar.. Xdapat jgk ilmu2 5S dorg yg dh dpt sijil ke4 utk dibawa balik ke Kelantan... Huhhh!!


Ok... ini saya semasa berurusan kt konter utk register Iris... Sengih jgk lah...


My hubby n anakanda yg merengek bangun tido...

Ayahanda yg ikut sekali nk knal pejabat...

Tgk je lah keadaan dari luar... Dah bleh blik gtau pengarah saya yg kt sini ada pakai tv yg tayang2 pasal JPN n step by step utk semua urusan...

Papa Iris...yg ntah bila plak bleh mendaftar kelahiran baby yg dikandungnya tu... dok bwk ke hulu ke hilir x kuar2... Oppss... hahahahha sori bro!

Nak isi borang kepuasan pelanggan... Yg saya mark cemerlang tu adalah ditujukan utk Pegawai khidmat pelanggan yg bertugas pada hari itu....hehe marah ni...

Haaa... ni dia,alamak sapa nama dia ekk.. saya lupa...

Ok selesai.. Muktamad sudah baby itu bernama Iris Khadeeja... Snap2 dulu sekeping 2 sbg bukti kehadiran..

Haaa... nampak x,kat lift tingkat bawah dh ada skrin no giliran... Bagus betol... Tunggu je kt bwh kalau kt atas penuh,bila no keluar,cepat2 la panjat tangga naik p konter... Leh gtau kt pengarah gak ni sbb JPN KB mmg sentiasa penuh sesak n terpaksa berdiri bercancang arang...huhu


Ini pusat Rekod yg berada di tgkt bawah n terbuka kepda pandangan umum yg lalu lalang.. Tempat ni adalah sgt sulit dan agak tidak sesuai sebenarnya ditempatkan di situ... Tp mgkin ketiaadaan tempat yg lebih sesuai dan ianya ditempatkan di situ... Mmmm k lah.. itu saja... Chau!! Malam ni nak berjalan sebagai seorang pelancong plak... hehe


1 comments:

La Ebie said...

0MG u dtg melawat JPN SWK (HQ) tp xdpt layanan sepatutnya... hehehe
awk sabar je la ek.. agaknya d0rg bz sgt..